четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Носталгия от ефира на Егея - Royal Albert Hall, London

Yanni - Носталгия
Yanni (Яни) е американски композитор и музикант, с гръцки произход. Роден е в Каламата, Гърция, под името Yanni Chrysomallis.
Още като студент в университета на Минесота, Yanni се насочва към кариера в рок-енд-рола и свири на турнетата на малки американски групи от Средния Запад. Най-известната от тези групи е Chameleon.
С времето Yanni се концентрира основно върху соловите си инструментални изпълнения. Повечето от ранната му музика е изпълнена на синтезатор и слабо присъства в музикалните ефири, с изключение на ню-ейдж радиостанциите.
Въпреки че не е учил класически нотопис, Yanni е перфектен в настройката и композира творбите си със свой специфичен почерк.
Пробивът на Yanni в музикалния бизнес идва с излизането на албума му и на клипа на Live at the Acropolis (1993), заснет на амфитеатъра в Атина. Това е първият албум на Yanni с изпълнения наживо, както и първият, в който свири цял оркестър. Концертът е излъчен по американския канал PBS, като става едно от неговите най-популярни предавания. Последвалите продажби на албума носят на Yanni най-големия му търговски успех дотогава.

Няма коментари: